Op donderdag 12 september -en dat is dus best vroeg in de maand- gaan we weer van start met een nieuw seizoen Milieucafé. In Paradox. Met zoals u gewend bent boeiende onderwerpen waar u wat aan heeft. Een belangrijk deel van het programma is gewijd aan duurzame energie. Er is veel te doen over zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en zelfs thuisbatterijen. Allemaal zaken die (heel) veel geld kosten. Maar hoe zit het als je niet veel te besteden hebt? Verder maken we ons grote zorg over toekomst natuur. Dieuwertje Vorstenbosch vertelt verder over duurzame (en tweedehands) kleding. En we staan stil bij de zegeningen en hindernissen van het vele hemelwater.
Grote zorg over toekomst natuur - Geen plan B na afblazen stikstofprogramma
Vorige week woensdag gaf minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, haar visitekaartje af. Ze blies het complete stikstofprogramma op. Het NPLG (Nationaal Programma Landelijk Gebied) was bedoeld om de vastgelopen vergunningverlening weer op gang te brengen. Zulks via een integrale aanpak van stikstof, landbouw, natuur en waterkwaliteit. De provincies waren al drie jaar druk doende om eigen plannen uit te werken. En dit alles ligt nu dus op zijn gat.
Voor Tilburg roept dit belangrijke vragen op. Wat gaat de provincie nu doen? De belangen voor Tilburg zijn groot want het is de enige gemeente met vier Natura 2000 gebieden binnen haar grenzen (Kampina, Loonse en Drunense Duinen, Regte Heide en de Leemkuilen). Hebben deze schatkamers van de natuur nog toekomst? Daarover gaan we in discussie met drie gasten: provinciebestuurder Hagar Roijackers, Lars Koreman, directeur Zuid van Natuurmonumenten, en dijkgraaf Mario Jacobs van waterschap Aa en Maas.
Lokale energie
Veel aandacht dit keer voor de energietransitie zoals die gestalte krijgt in Tilburg. Hoe staat het met de plannen voor duurzame energie? Hoe kun je met een smalle beurs toch profiteren van zonnepanelen? Hoe stook je het thuis warm als de Amercentrale ophoudt met stadswarmte te leveren? Daarover praten we bij met onder anderen John Kwaks van Energiefabriek013.
Kledingburgemeester
Zoals gemeld gaan we het ook hebben over duurzame kleding. In plaats van ultrafast fashion (een duur woord voor wegwerp troep) koestert Tilburg ideeën voor recycling en milieuvriendelijk produceren.
De winkel Free Fashion van onze Dieuwertje Vorstenbosch blijkt inmiddels een groot succes: ze haalde er Omroep Brabant en zelfs de landelijke NOS mee. Alle reden voor een stel goede gesprekken.
En nog vele andere zaken...
- ZOALS geweldige muziek van Sophie, begeleid door Wannes van Mol (een zuiderbuur).
- ZOALS een beeldende en vaart makende Pecha Kucha door Godert Verbiest.
- ZOALS een dagsluiting waar men nooit bij in slaap valt, door Frans van der Meer en Jeroen de Leijer.
- ZOALS een opbeurend stukje Goed Nieuws, met dank aan Omroep Tilburg.
Hadden we al gezegd dat er duurzame hapjes in de pauze zijn? Dit keer verzorgd door Natuurlijk Tomaat? Punt.nl? Dat biologische bedrijf uit Dongen van Alfons en Henriëtte van den Hoek? Bij deze dan.