Begin november gaan de Amerikanen naar de stembus. Maar wat toonbeeld van democratie heet te zijn, oogt nogal kwetsbaar. Loopt de democratie in Amerika gevaar? Waar gaan deze verkiezingen over? En hoe verlopen de campagnes?Wat leert de strijd om het presidentschap tussen Kamala Harris en Donald Trump ons over het Amerika van vandaag?
Constitutie
De Amerikaanse Constitutie vertaalt de kernwaarden van Amerika naar de inrichting van de democratische rechtsstaat. Maar hoe eenduidig wordt deze grondwet nog geïnterpreteerd? Er lijken barsten in het geloof in de Constitutie en de democratie zoals de Amerikanen dat kennen. Zo zagen we de politisering van de rechtelijke macht, het manipuleren van het kiessysteem, het ontkennen van de vorige verkiezingsuitkomst, en de bestorming van het Capitool. Hoe stevig is de Amerikaanse democratische rechtsstaat?
Campagnetaal
In aanloop naar de verkiezingen van 5 november loopt de spanning steeds verder op. De incidenten en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Er was de aanslag op Donald Trump, het afhaken van Joe Biden, en de heropleving van de Democratische partij met de kandidaatstelling van Kamala Harris. De presidentskandidaten en hun strijd beheersen het nieuws en geen dag lijkt nog hetzelfde. Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s? Waarop voeren de partijen campagne? En hoe zit het met de campagnegelden, de campagnespotjes en de virals op social media?
Amerika vandaag
Hoe representatief is de politieke strijd zoals we die van de media meekrijgen voor het Amerika van vandaag de dag? Op basis van hun jarenlange verblijf en onderzoekende blik delen de sprekers van vanavond hun ervaringen en inzichten. Waaruit blijkt de kracht, maar ook de onmacht van de Amerikanen?
Sprekers: Kenneth Manusama & Laila Frank
Kenneth Manusama is volkenrechtjurist en Amerikadeskundige. Manusama promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en doceerde aan verschillende universiteiten in Nederland en New York. Hij publiceerde dit jaar het boek ‘Democratie van het Wilde Westen’ en is maker van de podcast ‘Amerikaanse toestanden’. Laila Frank is journalist en Amerikadeskundige. Frank koos, na haar studie politicologie en een succesvolle carrière als campagnespecialist en politiek adviseur, voor de journalistiek. Ze woont in de VS en in Nederland.
Tickets
Entree standaard 3 euro. Studenten gratis op vertoon van studentenkaart. Studenten kunnen via het e-mail [email protected] een ticket reserveren.
Het SG-café (voorheen SG-Hartslagcafé) is een initiatief van het Studium Generale (SG) van Tilburg University en brengt maatschappelijke ontwikkelingen ter sprake. Voor studenten kan dit programma meetellen voor het Studium Generale-certificaat.
Foto’s door Gage Skidmore - © CC BY-SA 2.0