Het geopolitieke spel om grondstoffen, kennis, invloed, veiligheid en andere hulpbronnen is de laatste jaren grimmiger geworden. Welke internationale ontwikkelingen overheersen? Met welke gevolgen hebben we in Nederland te maken? WRR-voorzitter Corien Prins zet uiteen tot welke strategische keuzes Nederland wordt gedwongen in de veranderende wereldorde.
Fragmentaties
Afgelopen zomer presenteerde de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) het rapport ‘Nederland in een fragmenterende wereldorde’. Hierin worden de belangrijkste geopolitieke verschuivingen geanalyseerd aan de hand van drie assen van fragmentatie: machtspolen, tonelen van machtsuitoefening en wereldbeelden. Door deze fragmentaties zullen vaker spanningen ontstaan tussen de strategische prioriteiten van ons buitenland beleid: weerbaarheid, welvaart en waarden.
Strategische keuzes
De WRR beargumenteert dat de geopolitieke verschuivingen ook voor Nederland ingrijpende consequenties hebben. Nederland staat voor verstrekkende en soms pijnlijke keuzes waar het gaat om zijn kernbelangen. Deze keuzes beperken zich niet tot het buitenlands beleid in traditionele zin, maar strekken zich uit tot een breed scala aan beleidsterreinen en de binnenlandse maatschappelijke verhoudingen.
Sprekers
Prof. mr. Corien Prins is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR). Tevens is zij hoogleraar Recht en Informatisering aan Tilburg University. Een coreferent wordt nader bekend gemaakt via de SG-site. Na de lezingen is er volop gelegenheid tot vragen.
Entree standaard 3 euro. Studenten gratis op vertoon van studentenkaart. Studenten kunnen via het e-mailadres: [email protected] een ticket reserveren.
Het SG-café (voorheen SG-Hartslagcafé) is een initiatief van Studium Generale (SG) van Tilburg University en brengt maatschappelijke ontwikkelingen ter sprake. Voor studenten kan dit programma meetellen voor het SG-certificaat. Zie voor de SG-agenda en meer: website
Illustratie © WRR