Vanwege de Lockdown (tot 8 juni) is deze lezing helaas niet fysiek bij te wonen. Deze lezing kun je volgen op YouTube via deze link: EMOTIES: ZOVEEL MEER DAN GEVOELENS. Alhoewel gratis, wordt de aanschaf van een donatieticket via deze website wel bijzonder gewaardeerd!
Deze lezing is geinspreerd op het nieuwe boek van Ad Vingerhoets met de titel: "De Emotionele Mens" (wat recentelijk op 18 mei verscheen). Deze avond legt Vingerhoets uit wat emoties zijn en gaat hij in op de misverstanden daaromtrent.
"De Emotionele Mens" van Ad Vingerhoets geeft de actueelste inzichten over het belang van alle menselijke emoties. Blozen uit schaamte, schreeuwen uit woede, huilen van verdriet, lachen van vreugde, verstijven van angst – allemaal uitingsvormen van de emotionele software waarmee de evolutie de mens heeft toegerust. En dat is niet zomaar, zo legt emotiedeskundige Ad Vingerhoets uit in deze fascinerende zoektocht naar de kern van ons gevoelsleven. Gewapend met de actueelste wetenschappelijke inzichten ontrafelt hij in De emotionele mens de kern van menselijke emoties als angst, blijdschap, verdriet, trots, spijt, nostalgie en walging én laat hij zien hoe deze emoties ons nog altijd tot nut zijn. Sterker nog: we kunnen niet zonder!
Vingerhoets pleit daarom voor een herwaardering van de menselijke emoties: de mens is namelijk van nature een sociaal wezen en om je in een groep staande te houden is het belangrijk dat je je eigen emoties – en die van een ander – begrijpt en op een juiste manier weet in te zetten. Dat was vroeger al van het grootste belang, en dat is nog altijd het geval. De regels van het sociale spel zijn in de loop der evolutie niet wezenlijk veranderd.
Ad Vingerhoets (1953) is emeritus hoogleraar emoties en welbevinden en is verbonden aan Tilburg University. De sociale functie van tranen vormt zijn specialsme, waardoor hij bekendstaat als ’s werelds enige ‘huilprofessor’. Zijn werk verscheen in gezaghebbende wetenschappelijke tijdschriften. Vingerhoets is een veelgevraagd spreker en performer.