Make It Jazz Festival presenteert vandaag de jonge makers van morgen! Een driedaags festival op drie inspirerende locaties, met Paradox als kloppend hart. Laat je verrassen in Cinecitta, de synagoge en Paradox door muzikanten die aan de voet staan van een succesvolle carrière in geïmproviseerde muziek. Dit jaar met bijzondere aandacht voor de leerling en zijn meester.
Op zaterdag hebben de programmeurs een prachtig programma samengesteld in Paradox (2 podia) en Cinecitta als bijzondere en exclusieve locatie. Op zaterdagavond presenteert Make It Jazz 6 acts met een mix van prachige klanken geinspireerd op Scandinavische muzikale grootmeesters, maar ook moderne hedendaagse elektronische muziek van het Guido Nijs & Rik van der Made Quintet, Fast D, Max Frimout & Peter Jan van Kaam, Daniel van der Duim & Loek van den Berg, Paloma Lázaro Arteaga en Mathilde Nobel.
PALOMA LÁZARO ARTEAGA BAND (Cinecitta) - 19:00 UUR & 20:00 uur
“Something is ordered when I sing, something begins to harmonize within me, something that confirms that we are finally going to the light.”
Spanish singer and composer Paloma Lázaro Arteaga (Madrid 1996) started singing at the early age of 3 in a children’s choir. Later on she studied classical piano in the conservatory and classical singing with Aida Monasterio and american singer and actor Anthony Madigan.
After that she started to experiment with other styles like jazz, pop, or world music, focusing on free improvisation and traditional music from all over the world. At the same time she did theatre training and began to compose her own music. She has performed in Spain, Netherlands and places like Burkina Faso. Currently she is studying Jazz Vocals at the Fontys Academy of Music and Performing Arts in Tilburg (Netherlands). She has developed an unique sound blending her Spanish roots and her jazz and classical knowledge. J.S.Bach, Tigran Hamasyan, Silvio Rodriguez or bass player Avishai Cohen are some of her inspirations as a musician. As a singer she has been influenced by Mercedes Sosa, Lorena Mckennit, Simin Tander or Silvia Perez Cruz among other.
MATHILDE NOBEL (café Paradox) - 19:15
Na haar afstuderen aan de kunstacademie in Breda (2020) heeft Mathilde zich ondergedompeld in elektronische muziek. Ze borduurt voort op haar liefde voor kunst en combineert muziekproductie met haar beeldend werk. Indirect legt Mathilde een verband tussen hedendaagse media en onze verhouding tot de geschiedenis. Hoe kijken we naar mythologische verhalen door de lens van nu?
Dit soort vragen uiten zich in een zoektocht tussen verhalende en abstractere muziek waarin verschillende lagen met elkaar lijken te communiceren. Mathilde’s stem zet ze afwisselend in als lead-vocal en als instrument.
Mathilde maakt deel uit van Music Hub en werkt nauw samen met de Willem Twee Studios. Binnen haar Music Hub traject zoekt ze naar een vorm waarin haar beeldende werken, waaronder schilderijen, film en 3D-animatie samenkomen met haar muziek.
GUIDO NIJS/RIK VAN DER MADE QUINTET - (zaal Paradox) - 20:00 uur
Tenor Madness met deze twee saxofonisten, vergezeld door Pascal Vermeer (dr) Marijn van de Ven (bas) en Chris Muller (p).
Guido Nijs (1974) begon op twaalfjarige leeftijd met saxofoon spelen. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Jan Menu en John Ruocco. Na zijn studie begon hij samen met Jan van Duikeren en Louk Boudesteijn de Special Request Horns, waarmee ze nog steeds zeer actief zijn. Daarnaast speelt Guido ook met jazz groepen zoals Private Time Machine en speelde hij bij the JazzInvaders. In 2021 bracht Guido zijn debut plaat ’’Train of Thought’’ uit.
Rik van der Made (20) is vierdejaars student aan het conservatorium van Tilburg. Hij heeft lessen gevolgd bij Steven Dietvorst, Paul Weiling, Yuri Honing, Jasper Staps én Guido Nijs. Voor zijn eigen groep, het Rik van der Made Quintet of Rik van der Made Group, schrijft hij eigen werk. Naast dit project is hij ook te zien en te horen in het Jong Metropole, Nationaal Jeugd Jazz Orkest o.l.v. Ruben Hein, de Zeeuwse band Smelly Kitchen, de swingband Mattia and the Matrangas en de blazerssectie SBR Horns.
MAX FRIMOUT & PETER JAN VAN KAAM (café Paradox) - 21:15 uur
Max Frimout improviseert verhalend met ruimtelijke omschrijvingen van geluid. Met generatieve, quasi-naturalistische geluiden neemt hij je mee in een algoritmisch gecomponeerde limbo.
Voor Make It speelt Max samen met drummer Peter Jan van Kaam. Peter studeert Jazzdrum aan het Utrechts Conservatorium. Samen betreden ze onderzoekend het elektroakoestische veld. De ruimte tussen chaotische oscillaties en periodieke bewegingen staan centraal in hun samenspel.
DANIËL VAN DER DUIM & LOEK VAN DE BERG (Cinecitta) - 21:00 uur & 22:00 uur
Sax en piano duo Van der Duim/van den Berg presenteert het debuut-album ‘’Duologue’’. Een album dat gaat over de conversatie en ontmoeting in zowel de muziek als daarbuiten.
Elke compositie deelt een ervaring of gevoel dat als thema geldt voor de improvisaties en conversaties in de muziek. Het duo is niet bang om nieuwe richtingen te verkennen, elkaar uit te dagen en risico’s te nemen waardoor elk concert anders klinkt. Atmosferische stukken worden afgewisseld met grooves en lyrische melodieën, waar klassiek en jazz elkaar ontmoeten.
NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA (zaal Paradox) - 22:00 uur
New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO) is een vaste kracht in ’t Rotterdamse. De band speelde met nationale helden zoals Anton Goudsmit, en met grote internationale namen als Joshua Redman, Phronesis en Jason Lindner. De bandleden zijn stuk voor stuk befaamde musici, die flink actief zijn in de internationale jazzscene.
VERS! Zo heet het nieuwe programma van het New Rotterdam Jazz Orchestra. VERS! zijn de nieuwe composities van de bandleden. VERS! slaat op de teksten van Derek Otte: ‘Kakelvers die Nieuwe Rotterdamse Jazz…’ En VERS! staat voor nieuwe uitdagende samenwerkingen, nu met accordeonist Simone Bottasso.
Houd de festivalwebsite in de gaten voor het volledige programma. Dagkaarten zijn te koop via Paradox. De aanschaf van passe-partouts gaat via de festivalwebsite.
TESTEN VOOR TOEGANG
Om de veiligheid van de bezoekers, musici en medewerkers te garanderen, geldt bij dit concert het zogenaamde ‘testen voor toegang’. Dat betekent dat iedereen bij toegang gecontroleerd wordt of hij of zij vrij is van Covid-19. Je kunt het concert bijwonen op vertoon van:
- een herstelbewijs, het bewijs dat u bent hersteld van corona.
of
- een negatieve testuitslag, u zich gratis laten testen bij aangesloten testlocaties
of
- QR code op de Coronacheck-app op uw smart phone, met deze app bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief op corona getest bent of dat je recent al corona gehad hebt.
Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen die bij het concert aanwezig is zich vrij en veilig kan bewegen. (meer informatie)