Hanneke gaat Klassiek – Quatre-Mains m.m.v. Michael Breukers, Arjan Bruinsma, Judith Couwenberg en meer …

Hanneke gaat Klassiek – Quatre-Mains m.m.v. Michael Breukers, Arjan Bruinsma, Judith Couwenberg en meer …

zo 5 feb 2017 - gratis entree - aanvang 15:00 zaal 14:30
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

foto hanneke-van-Overbeek van Gemma van der Heyden

Hanneke van Overbeek organiseerde afgelopen jaren met veel succes de Klassieke Zondagmiddag in Paradox. Daarnaast verzorgde zij bij haar thuis regelmatig goed bezochte pianorecitals. Ook in dit seizoen geeft Hanneke een aantal pianorecitals op een zondagmiddag in Paradox. Deze middag staan het quatre-mains spel centraal.

De term quatre-mains (Frans voor ‘vier handen’) wordt gebezigd in een vorm van pianospelen waarbij twee pianisten betrokken zijn. In quatre-mainsstukken nemen twee spelers plaats aan één piano, waarbij de ene speler de hogere registers van de piano bespeelt (de discant) en de andere speler de basregisters.

Het genre quatre-mains stamt uit de classicistische periode, maar werd vooral populair in de romantiek, toen er veel transcripties verschenen van grote orkestwerken, die door hun vorm als quatre-mains geliefd werden om ze zo in huiselijke of salonesque kring ten gehore te brengen. Uit de classicistische periode zijn vooral de quatre-mainswerken van componisten als Wolfgang Amadeus Mozart bekend geworden.

Naast voordrachtswerken, originele werken en transcripties werd het middel quatre-mains ook educatief ingezet, waarbij de leerling doorgaans een eenvoudiger partij speelde, en de docent een wat moeilijker begeleiding verzorgde.

Hanneke heeft een aantal bekende Tilburgse pianisten hiervoor uitgenodigd. Pianiste Judith Couwenberg speelt o.a met Hanneke een aantal 4-mains. Verder zullen ook Michael Breukers en Arjan Bruinsma samen spelen. Ongetwijfeld zullen er nog meer verrassende combinaties volgen!

Hanneke van Overbeek studeerde 35 jaar geleden af aan het conservatorium van Tilburg. Zij kreeg pianoles van Jan Wijn, Theo Bles en Jaap Spaanderman. Jarenlang gaf zij les op Factorium, vroeger Tilburgse dans- en muziekschool geheten. Behalve aan het conservatorium studeerde zij ook aan de pedagogische academie en aan de universiteit (cultuursociologie).

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply