James Brandon Lewis Trio (USA)

James Brandon Lewis Trio (USA)

wo 8 mrt 2017 - gratis entree - entree €12.00 - €15.00 - aanvang 20:30 zaal 19:30
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

James-Brandon-Lewis-03-By-Ingrid-Hertfelder

James-Brandon-Lewis–By-Ingrid-Hertfelder

Een van de opvallendste nieuwe namen in de jazz is die van de Amerikaanse saxofonist James Brandon Lewis. Waar jonge musici hun heil zoeken in een combinatie van jazz met hedendaagse genres als dance, hiphop of r&b, keert Lewis juist terug naar de freejazz van de jaren zestig. De spiritualiteit en drive van Lewis lijken direct bij Albert Ayler en John Coltrane weggeplukt, maar zijn beheersing en vakmanschap doen eerder aan Branford Marsalis denken. Zijn concert op het afgelopen North Sea Jazz Festival was volgens jazzkenners een van de hoogtepunten!

James Brandon Lewis heeft achtergronden in de gospel en jazz. Zijn solocarrière begon al in 2010, toen hij naam maakte met zijn debuutalbum “Moments”. Vorig jaar verscheen zijn laatste album “Days Of FreeMan”, zijn moedigste en tegelijk meest tastbare artistieke uiting tot nu toe. Op het album liet hij zich inspireren door de hiphop uit zijn jeugd, maar klinken ook invloeden door van muzikanten zoals James Blood Ulmer en Ornette Coleman.

Jazzrecensent Rinus van der Heijden schreef op zijn website JazzNU over Lewis: “Als je tenorsaxofonist James Brandon Lewis slechts enkele noten hebt horen spelen, vergeet je zijn naam nooit meer. Want de Amerikaan heeft een stijl die door alles heengaat en zich onherroepelijk vastklampt in je geheugen. Zijn tenorsaxofoon klinkt als een alt, scherp, afgebakend, puntig en gehaast. Zelfs in ballades is zijn manier van spelen hard en onverbiddelijk. Waarmee zeker niet gezegd wil zijn, dat emotie ontbreekt in zijn spel. Integendeel. James Brandon Lewis heeft die zo eigen speelwijze aangewend om luid en duidelijk kond te doen van zijn boodschap: zijn identiteit verder vormgeven. Om op die wijze te laten horen wie hij is, waar hij vandaan komt en wat zijn visie is op de wereld.

James Brandon Lewis tenorsax, Luke Stewart bas, Warren “Trae” Crudup drums

 

Voorverkoop van dit concert is niet meer mogelijk. Incidenteel komen er op de avond nog kaarten retour. Deze zijn dan weer beschikbaar voor verkoop

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply