Late Night Jazzclub: Criss Cross Europe o.l.v. Ernst Reijseger

Late Night Jazzclub: Criss Cross Europe o.l.v. Ernst Reijseger

za 3 okt 2015 - gratis entree - entree €5.00 - €7.00 - aanvang 23:00 zaal 22:00
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

ernst-reijseger

Criss Cross Europe is een internationaal netwerk dat jazzmuzikanten van verschillende nationaliteiten bij elkaar brengt en coproducties op poten zet waarmee een tour georganiseerd wordt door de deelnemende landen (o.m. België, Frankrijk, Slovakije).

Dit jaar zal een zevenkoppige band onder de hoede van de Nederlandse topcellist Ernst Reijseger een week resideren in Gent en debuteren met een concert in De Bijloke, een dag later gevolgd door een concert in Paradox tijdens L’Avventura. De afgevaardigde Nederlander is pianist Loran Witteveen  (voormalig Young VIP).

Ernst Reijseger
Cellist en componist Ernst Reijseger (1954) begon met cellospelen toen hij zeven jaar oud was. In 1969 begon hij als uitvoerend cellist en improvisator. Vanaf die tijd ontwikkelde hij zijn eigen vocabulaire. In 1974 adviseerde zijn leraar Anner Bijlsma hem te stoppen met zijn opleiding aan het Amsterdams conservatorium en de door hem ingeslagen te volgen.

Veel van Reijseger’s samenwerkingsverbanden ontstijgen de genres. Spelen met improviserende ensembles, musici van Surinaamse en Antilliaanse, Zuid- en West Afrikaanse, Amerikaanse en Indiase afkomst en het geven van soloconcerten vormden het hoofdbestanddeel van zijn concertpraktijk. In Paradox kennen we hem voornamelijk vanwege zijn werk met het Amsterdam String Trio, Fugimundi (met trompettist Eric Vloeimans en gitarist Anton Goudsmit) en het trio Reijseger – Fraanje – Sylla. In 1985 werd Reijseger onderscheiden met de Boy Edgar prijs en in 1995 ontving hij op het Northsea Jazz Festival de “Bird Award”.

Logo-Criss-Cross-Europe1Het Criss Cross Europe Septet bestaat verder uit de Slowaakse gitarist Michal Bugala heeft zijn studie afgerond aan het Jazz Institute of the University of Music and Dramatic Arts in Graz (Oostenrijk). Hij speelde al met internationale grootheden als Victor Bailey, Poogie Bell, Eric Marienthal, Gary Husband, Mark Mondesir, Andy Middleton, Harry Sokal, Reuben Rogers, Reggie Washington en vele anderen. Met zijn eigen Michal Bugala Group won hij de prijs voor beste Slovaakse jazz album 2012.

Pit Dahm (*1990), is drummer, multi-instrumentalist en componist uit Luxemburg. Hij studeerde aan het conservatorium in Amsterdam bij Martijn Vink, Marcel Serierse, Lucas van Merwijk en won In 2012 het Prinses Christina Concours met het Floris Kappeyne Trio. Hij speelde ook in het Loran Witteveen Quintet. Hij woont momenteel in Brussel en studeert voor zijn Master’s Degree, speelt in veel bands en tourt met zijn eigen Pit Dahm Trio.

Drummer Julien Chamla (FR) is oorspronkelijk afkomstig uit de experimentele rock scene, Hij studeerde jazz standards, compositie, arrangementen en orchestratie op het American School of Modern Music. Van minimal tot massieve noise. De gast haalt alles uit een drumstel wat mogelijk is.

Mattias De Craene maakt momenteel furore als saxofonist van Nordmann. Daarmee speelt hij in 26 september ook al in Paradox. Maar hij speelt ook al in Flat Earth Society. Hij studeerde in 2014 af aan de School of Arts Gent en wordt gezien als een van de grote Belgishe talenten op saxofoon

De Duitse trompettist Matthias Lindermayr studeerde aan de University of Music and Performing Arts in Munchen. Hij won de “Biberacher Jazz Award” in 2012, de  “Bluetone Award” (2014) en was de eerste winnaarvan de Kurt Maas Award (2013). Daardoor kreeg hij de mogelijkheid om naar het befaamde Berklee College of Music in Boston te gaan. Hijj verneelf meer dan een jaar in Boston en werkte daar met bekende jazzmusici als Tiger Okoshi, Ralph Alessi, Sean Jones, Peter Evans en Tia Fuller. Hij doet momenteel zijn Masters degree aan het Jazz Institute Berlin.

Manu Mayr is een in Wenen geboren bassist. Manu studeerde jazz en klassieke contrabas en leeft en werkt momenteel als freelance musicius in Wenen. …

Loran Witteveen (1988) is de Nederlandse inbreng. Deze pianist woont in Amsterdam en studeerde in 2014 “summa cum laude”  van het Conservatorium of Amsterdam waar hij Master jazz piano studeerde bij Harmen Fraanje, Kris Goessens, Karel Boehlee en Rob van Bavel.

Wij won de solistenprijs in de Keep an Eye International Jazz Competition en kreeg de mogelijkheid om in New York lessen te volgen bij een aantal van de grootste spelers van dit moment: Fred Hersch, Vijay Iyer, Aaron Parks, Brad Mehldau, Jason Moran en John Taylor. Recentelijk won hij Dutch Jazz Competition 2014, speelde op het North Sea Jazz Festival en in het Concertgebouw. De Vereniging Improviserende Podia (VIP) selecteerde Loran vervolgens tot de Young VIP 2015

Voorverkoop van dit concert is niet meer mogelijk. Incidenteel komen er op de avond nog kaarten retour. Deze zijn dan weer beschikbaar voor verkoop

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply