LES IN JAZZ o.l.v Vera Vingerhoeds – 3. Akkoorden, akkoordinstrumenten

LES IN JAZZ o.l.v Vera Vingerhoeds – 3. Akkoorden, akkoordinstrumenten

actualiteit, infotainment, Jazz ma 19 mrt 2018 - op inschrijving - aanvang 19:30 Kennismakerij open 19:00 uur
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

akkoordinstrument no 1

In De Kennismakerij start vanaf begin maart 2018 de cursus LES IN JAZZ. Deze cursus is, net als de concertserie paraBIEBop,  een samenwerking tussen Paradox en Bibliotheek. Cursusleidster is Vera Vingerhoeds, Als jazzkenner, radiomaker (VPRO, Radio Jazz), jazzvlogger, programmeur, musicus en componist leert zij je beter luisteren en begrijpen naar je favoriete muziekstijl. De cursusdagen zijn op 6 maandagen van 5 maart t/m 16 april 2018 (m.u.v. 2 april, 2e Paasdag). De cursus is gekoppeld aan een aantal concerten in Paradox is diezelfde cursusperiode. De cursus kost € 75,00. inschrijven kan door middel van een e-mail naar: bartho@paradoxtilburg.nl

Deelname aan de cursus geeft je tevens gratis toegang tot de concerten van:
10 maart – Mike Boddé & Mike del Ferro
16 maart – Yuri Honing Acoustic Quartet
23 maart – Oene van Geel/Mark Haanstra & Bitch ’n Monk
30 maart – Kapok
06 april – EJ Strickland Group (USA)
13 april – Young VIP Tournee  met Kika Sprangers & Sebastiaan van Bavel

Les in Jazz – een lesprogramma voor jazzliefhebbers en concertbezoekers.
Je luistert graag naar jazz en geïmproviseerde muziek, gaat naar festivals en concerten, je draait CD’s of playlists, luistert naar jazz op de radio. En je vindt dat leuk, mooi, swingend, interessant of spannend, maar je begrijpt niet altijd wat de musici nu eigenlijk precies doen. Wat hoor je eigenlijk? Zou je wel eens wat verdieping willen over de jazz waar je naar luistert? En wil je beter begrijpen wat je hoort dan is deze cursus iets voor jou!

In een zesdelige cursus gaat ex-musicus en jazzkenner Vera Vingerhoeds dieper in op de muzikale achtergronden van jazz en improvisatiemuziek aan de hand van thema’s en voorbeelden. Onderwerpen als melodie, ritme en rolverdeling, akkoorden, solo’s, improvisatie en onderscheid in jazzstijlen worden door Vingerhoeds op een toegankelijke wijze uit de doeken gedaan met behulp van video en audio. Het gaat niet om de muziektheorie, maar om beter te kunnen luisteren.

De lessen duren ruim anderhalf uur. De volgende onderwerpen komen hierin aan bod:
1. Melodie
2. Ritme en Rolverdeling
3. Akkoorden, akkoordinstrumenten
4. Solo en opbouw
5. (Vrije) Improvisatie
6. Jazzstijlen

Paradox en de bibliotheek brengen jazz en literatuur samen.Deze cursus wordt u aangeboden in een samenwerking tussen de Paradox en de Bibliotheek Midden-Brabant in het kader van “ParaBIEBop. Voor de cursisten geeft de Paradox vrijkaarten weg voor 6 concerten!

Instapniveau: Concertbezoekers en jazzliefhebbers, die verdieping willen. (Niet geschikt voor mensen die nog nooit naar jazz hebben geluisterd.)

Locatie: de Kennismakerij

Prijs: € 75,- (6 x 1:40 uur)

CUL704
Startdatum maandag 05 maart 2018
Lestijd: 19.30-21.10 uur
Docent: Vera Vingerhoeds
Lesdata: 05-12-19-26 mrt / 09-16 apr

Docent
Vera Vingerhoeds is independent jazzprofessional. Door tientallen jaren ervaring als programmeur; radiomaker; presentator; interviewer; organisator; musicus/componist; kenner van het jazzveld en het Nederlandse cultuurpolitieke veld heeft Vera Vingerhoeds een enorme en brede expertise opgebouwd.

http://veravingerhoeds.nl/lessons-in-jazz/

https://youtu.be/LVqkpNC76vQ

Les in Jazz
Een lesprogramma voor jazz liefhebbers en concertbezoekers
LES in JAZZ geeft je met behulp van veel video en audio meer inzicht in allerlei muzikale achtergronden. In 6 lessen leer ik je beter te onderscheiden wat je hoort in jazz en improvisatie. 
Het doel is om de muziek beter te leren volgen, waardoor het toegankelijker wordt en er méér te beleven is. Het wordt allemaal nog spannender als je iets meer weet van de muziek. Het gaat hierbij niet om de muziektheorie, het gaat om het luisteren.

Ik laat een groot aantal stukken horen (en vaak ook zien) aan de hand van zes onderwerpen. Ik haal mijn voorbeelden uit een groot gebied van Jazz, Impro & Beyond. Jong en oud, Nederlands en internationaal, van bebop tot vrije improvisatie. Van Charlie Parker tot Bill Frisell, van Charles Mingus tot Benjamin Herman, van The Bad Plus tot Wilbert de Joode.

Eerst leg ik eerst een paar dingen uit over het onderwerp; daarna laat ik een aantal stukken horen, steeds met een andere invalshoek. We gaan ons dan afvragen wat er gebeurt en hoe je dat kunt volgen. Van iedere les is achteraf een uitgebreid resumé beschikbaar, met tekst en video’s uit de les plus nog extra muziekvideo’s. Deelnemers vinden de cursus toegankelijk en precies goed van inhoud, duur en lengte. Het resumé achteraf wordt erg gewaardeerd
. De prijs/kwaliteit verhouding wordt als goed beoordeeld.

Deelnemers zeiden dit over Les in Jazz:
“Dankjewel voor je inspirerende lessen. De les van het uitgestelde oordeel, zo heb ik het genoemd. Luisteren zonder meteen je smaak of je ongemak te laten gelden. Ik heb al heel wat nieuwe reizen door muziekland gemaakt.” (Marjolijn)

“Ik vond het fijn, gezellig en leerzaam. Je weet een fijne sfeer te creëren. Ik luister nu anders naar jazz. Nog intenser en bewuster en met nog meer respect voor de vrijheid van improvisatie en composities van bepaalde stukken. Stukken hoeven nu niet persé mooi te zijn maar kunnen ook interessant zijn. En dan zit ik ook te genieten.” (Marco)

Over jazz: “Snappen is nu voor mij een groot woord, maar ik heb er wel meer plezier in gekregen. Vroeger dacht ik bij solo’s vaak: vast keileuk om te doen, maarehhh… moet ik daar bij zijn?
Fijn was sowieso, in volgorde van belangrijkheid:
 iemand die met zoveel liefde en vrolijkheid over muziek praat
; de grote hoeveelheid fijne muziek die voorbij kwam en na te luisteren was dankzij de resumés!” 
(Djoen)

“Het belangrijkste en leukste vond ik toch het kennismaken met muziek die ik nog nooit had gehoord.” (Lucas)

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply