Milieucafé – zomercafé over bomen, Efteling, festivals, recroducten en meer …

Milieucafé – zomercafé over bomen, Efteling, festivals, recroducten en meer …

actualiteit, infotainment, singer-songwriter do 31 mei 2018 - gratis entree - entree €3.00 - aanvang 20:30 zaal open 19:30 uur
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

logo-Milieucafe.

Het laatste Milieucafé voor de zomervakantie vindt plaats op donderdag 31 mei. We gaan het hebben over zomerse onderwerpen; zo kijken we terug op de jubileum-excursie naar de Efteling. Gaan we het hebben over het kappen van bomen in de gemeente Tilburg, want het beleid daarover is nog niet voor iedereen helder, zo blijkt keer op keer. Staan we stil bij het geluid dat de talrijke zomerse festivals in Midden-Brabant veroorzaken. En komt een technisch expert uitleggen waar je op moet letten bij het installeren van een warmtepomp.

Van het gas af – hoe?
Het kabinet heeft forse ambities geformuleerd: Nederland moet van het aardgas af. De vraag is echter hoe. Wind¬molens? Zonnepanelen? Zonneboilers? Aardwarmte? Deze keer hebben we Lucia Kleinegris bereid gevonden om uit te leggen hoe een warmtepomp werkt, en wat er zoal bij komt kijken als je zo’n ding wilt installeren.

Bonk bonk bonk bonk..
Een korte blik op de festivalkalender leverde dit seizoen 25 evenementen op – in Tilburg alleen al. Bij gezelligheid hoort geluid. Deskundigen trekken aan de bel dat het best wat zachter mag, want mensen lopen gehoorschade op. Organisatoren beroepen zich op de vergunning van de gemeente. Maar de klachten nemen ook toe… Een boeiend gesprek kortom met Robin Swanen, geluidsman van Intents.

YSA: again
YSA (Isabelle van Beek) is een jonge Zeeuwse zangeres en student songwriting aan de Rock¬academie. Enige tijd geleden verscheen haar eerste single Happened Again. Ze maakt elektronische popsongs met invloeden vanuit reggae en jazz. In Paradox verzorgt ze een akoestisch optreden. Afgelopen januari moest ze op het laatste moment verstek laten gaan maar dit wordt nu dus goedgemaakt.

Update voor het café van donderdag 31 mei

Met enige regelmaat klagen inwoners van Tilburg over het onverwacht kappen van bomen in hun straat of buurt. Toch lijkt het de laatste twee jaar stiller geworden op dit front. Is dit een gevolg van gemeentelijk beleid? Of zijn de mensen het klagen moe? Het laatste kunnen we ons niet voorstellen. Maar laten we het vragen aan Bram van Beurden, voorzitter van de Stichting Stadsbomen. Hij weet van de hoed en de rand..

Natuur als vuilstort
Boswachters zijn helemaal klaar met alle afvaldumpingen in het bos. Ze willen meer toezicht. Afgelopen april stortten ze als protest afval op de stoep van het provinciehuis. Het leverde zowaar iets op want Provinciale Staten besloten unaniem, de komende twee jaar 2,8 miljoen uit te trekken voor extra toezicht in natuur¬gebieden.
We praten met boswachter Sjaak Smits (Staatsbosbeheer) en statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP).
Nieuw: een recroduct!

U heeft er waarschijnlijk nooit van gehoord en dat komt doordat we praten over een wereldprimeur. Op de dag van het café hebben gemeente Tilburg, De Efteling, Natuurmonumenten en provincie Noord-Brabant een overeenkomst getekend om in 2020 een ‘recroduct’ aan te leggen over de weg Tilburg-Waalwijk, ter hoogte van Huis ter Heide. Het bijzondere is dat naast dieren, ook wandelaars en fietsers er gebruik van mogen maken. Gedeputeerde Johan van den Hout en wethouder Mario Jacobs vertellen er meer over.

En verder..
Kijken we terug op de boeiende excursie naar de Efteling van afgelopen zondag. Laat trappistenklooster Koningshoven als dagsponsor u proeven van echte biologische kaas – en daar zit geen plastic om. Maakt YSA haar eigen persoonlijke muziek en dat belooft een boeiende mengeling van stijlen te worden. Vindt de afsluiting plaats door twee winnaars van de Ad Vinckenprijs: Frans van der Meer en Jeroen de Leijer. U kent ze als het Environmental Lounge Cafe.

Voorverkoop van dit concert is niet meer mogelijk. Incidenteel komen er op de avond nog kaarten retour. Deze zijn dan weer beschikbaar voor verkoop

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply