Pianist en componist Nik Bärtsch komt met zijn spectaculaire groep Ronin voor de derde keer naar Paradox. Zelf noemt de Zwitser zijn muziek 'zen-funk' of 'ritual groove music'. Een doeltreffende omschrijving van uitgesponnen nummers die met minimale middelen een maximaal effect bereiken. Bärtsch neemt zijn luisteraars mee in een trance waarbij hij laagje voor laagje opbouwt naar een climax. Dit najaar verscheen het nieuwe Ronin album SPIN op zijn eigen Ronin Rhythm Records.
Het album SPIN is de 9e release van Nik Bärtsch's RONIN, opgericht in 2001 door bandleider Nik Bärtsch en zijn jeugdvriend drummer Kaspar Rast. De Zwitserse pianist/componist Bärtsch omschrijft zijn muziek ook wel als ‘zen-funk’. Nik Bärtsch staat bekend om zijn genre-overschrijdende composities die de grenzen van de moderne muziek verkennen. Door de verschillende lagen van ritmische patronen die over elkaar heen schuiven, krijgt zijn muziek een trance-minimal groove.
In november is het 20 jaar geleden dat Ronin in hun eigen EXIL-club in Zürich een wekelijkse concertserie begon. Op deze ‘MONTAGS-concerten’ heeft de band het repertoire voortdurend verder ontwikkeld. De composities van Nik Bärtsch hebben geen titel maar heten ‘modules’. Het album SPIN laat de fase zien waarin de band zich nu bevindt: terugblikkend en vooruitkijkend tegelijk.
Op het nieuwe album zijn dus niet alleen de nieuwste ontwikkelingen te horen, zoals Modul 63 en Modul 66, maar ook een combinatie van nieuw en oud materiaal in Modul 70_51 en de twee klassiekers Modul 14 en Modul 23 in compleet nieuwe arrangementen en interpretaties. De elementen van indie, postrock en ambient pop plus de energie en groove van bassist Jeremias Keller, die in 2020 bij de band kwam, dragen bij tot een nieuw bandgeluid.
De albumtitel SPIN is geïnspireerd op verschillende soorten ‘spin’-momenten: muzikaal, mentaal, sociaal en ook natuurlijke of kinetische vormen hiervan. De hoes van het album toont werk van kunstenaar Ernst Gamperl, die eerder met Nik Bärtsch samenwerkte tijdens live optredens. Het album wordt uitgebracht samen met de documentairefilm "Ingredients for Disaster" door de Britse regisseur Julian Phillips (BAFTA en Emmy winnaar). De film met live optredens, adembenemende beelden, interviews en fantastische computer graphics dompelt het publiek onder in Ronins driedimensionale muziek.
Sha altsaxofoon & klarinetten, Nik Bärtsch piano keyboard, Jeremias Keller basgitaar, Kaspar Rast drums