Notenkrakers – een muzikale talkshow met Marc Meeuwis, Down At the Nightclub, Songbelt, Always The Sun, Travoltas, De Tilburgse Muziekmarathon & Songfestival

Notenkrakers – een muzikale talkshow met Marc Meeuwis, Down At the Nightclub, Songbelt, Always The Sun, Travoltas, De Tilburgse Muziekmarathon & Songfestival

ma 24 apr 2017 - entree gratis - aanvang 20:30 zaal 19:30
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

Marc-Meeuwis-nieuwe directeur City Marketing

Marc-Meeuwis-nieuwe directeur City Marketing

In de muzikale talkshow Notenkrakers, op maandag 24 april in Paradox, ontvangen presentatoren Marc en Paul Geerts o.a. Marc Meeuwis. Inderdaad, de ‘broer van…’, maar vooral de nieuwe directeur van Marketing Tilburg. Hij heeft zijn handen natuurlijk vol aan het voorbereiden van het koninklijk bezoek op 27 april, maar vond voor Notenkrakers toch een gaatje in zijn agenda. Kan hij als gelauwerd popmuzikant – hij is percussionist in de band van zijn broer Guus – Tilburg ook als Popstad presenteren?

Het imago van Tilburg in den lande moet worden opgepoetst, zo vond het gemeentebestuur enkele jaren geleden. Het ging op zoek naar een directeur City Marketing en vond die in de persoon van Pieter de Jong, die in december 2015 bij Notenkrakers te gast was. Inmiddels heeft De Jong het stokje doorgegeven aan Marc Meeuwis, meester in de rechten, organisator, maar vooral bekend als percussionist in de band van zijn broer Guus. Drie dagen voordat Willem-Alexander een bezoek brengt aan Tilburg, vertelt hij in Notenkrakers over zijn betrokkenheid bij de stad en over wat nodig is om die op een positieve manier op de kaart te zetten. Of hij daarbij om de Tilburgse popscene heen kan? Met onder meer 013, Paradox, het Festival van het Levenslied en Roadburn lijkt het onmogelijk. Maar hoe ziet Meeuwis dat zelf?

Songbelt
Udenhout mag dan ooit ingelijfd zijn door Tilburg, nog altijd is het een eigenzinnig, landelijk dorp. Country in Brabant. Een passende uitvalsbasis voor Songbelt, een trio dat aanschurkt tegen country en folk. “De muziek ademt een serene, diep melancholische sfeer uit en wordt in het hart gedragen door prachtige meerstemmige zang”, zo omschreven zanger-gitarist Wil Opstals, Ruurd van der Vegt (dwarsfluit, mondharmonica) en Theo Liebregts (bas) hun muziek zelf na het verschijnen van het debuut Unanswered in 2013. Aan de vooravond van de release van de opvolger treedt Songbelt op in Notenkrakers.

De Tilburgse Muziekmarathon
Van huiskamerconcerten tot openluchtconcerten en open podia voor jongeren: de eerste drie weken van juni klinkt in Tilburg elke dag in een andere wijk zo’n zes uur lang muziek. Met deze Tilburgse Muziekmarathon wil organisator ContourdeTwern de samenhang in de gemeente versterken. Op het programma staan optredens van bands als Flor de Amor, Second Harvest, Ana Popovic en Tuff ’n Uff. John Maes van ContourdeTwern komt in Notenkrakers het bijzondere initiatief toelichten.

Always The Sun
Een beetje muziekliefhebber herkent ‘Always The Sun’ als een hit van de Engelse punkgroep The Stranglers, maar sinds vorig is het ook de naam van een nieuwe band uit de regio Tilburg. Zanger is Mano Gitz, die eerder figureerde in Jacky Checker en Mcgyvers. Samen met Vins van Loon, Martijn Broeders, Wendy Victoria en Jurgen van Raak trekt hij de luisteraar in het new-wavegeluid van de jaren tachtig. Een maand geleden trad Always The Sun niet alleen voor het eerst op, maar presenteerde de band bovendien een debuut-EP. Mano Gitz vertelt in Notenkrakers over de vliegende start.

Travoltas
‘Oh but I was so much older then, I’m younger than that now’, zingen Travoltas, het illustere punkpopgezelschap met de wortels in Dongen, Bob Dylan na op hun nieuwste plaat Until We Hit The Shore. Of dat echt zo is? Ouder dan in 2005, toen The Highschool Reunion verscheen, klinken ze in ieder geval niet, ook al lagen de echte hoogtijdagen toen net achter hen. Om in 2006 de surfplanken definitief aan de wilgen te hangen. Zo leek het althans. Het is nu 11 jaar later – hoezo niet ouder? – en Travoltas zijn terug. Tijd om de heren een paar vragen te stellen, bijvoorbeeld: wat willen Travoltas anno 2017? Op de agenda staan heel voorzichtig wat optredens, maar zeker geen uitgebreide promotietour. Is zoiets wel te organiseren naast alle banen en met een zanger die in Chicago woont? En is de jeugd van nu net zo jong als Travoltas?

Down At the Nightclub
Al eerder spraken Paul en Marc Geerts in Notenkrakers met organisator Léon Lemmen over Down At The Nightclub. Toen ging het om illustere avonden, georganiseerd in Extase, waar obscure bands hun voorkeur voor een sixtiessound ten gehore mochten brengen. Fijne optredens waren het gevolg, maar het publiek liet het enigszins afweten. Nu is er Down At The Nightclub Records en verscheen er een eerste uitgave. Is hier louter sprake van liefde voor muziek of steekt er meer achter dit nieuwe label? En gaan er nu meer platen volgen? Nieuwbakken platenbaas Andrej Wijinski komt in Notenkrakers tekst en uitleg geven. En hopelijk komt een van de bands die hij voor zijn label heeft gecontracteerd, ook live acte de présence geven.

Songfestival
En ten slotte: in het vaste programmaonderdeel ‘Everything You Always Wanted To Know About…’ geeft Notenkrakers’ eigen popdeskundige John van Uden een audiovisueel minicollege. Zoals het publiek van hem gewend is, neemt hij eens per jaar alle kanshebbers, rariteiten en gegarandeerde losers van het Eurovisie Songfestival onder de loep. Voorgaande jaren pikte hij er ook regelmatig de latere winnaar uit. Gaat hem dat dit jaar opnieuw lukken?

Notenkrakers vindt plaats op 24 april in muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Het programma begint om 20.30 uur (deuren open: 19.30 uur) en de entree is gratis. Meer informatie op de Notenkrakers-Facebookpagina: www.facebook.com/notenkrakerstilburg

De organisatie is in handen van cultureel organisatiebureau EefEvents.

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply