Notenkrakers – een muzikale talkshow – In de ban van het songfestival, Kizzy, Matchmaker Max, Diablos Innocentos, Tentoonstelling Tijdreiziger,

Notenkrakers – een muzikale talkshow – In de ban van het songfestival, Kizzy, Matchmaker Max, Diablos Innocentos, Tentoonstelling Tijdreiziger,

infotainment wo 25 apr 2018 - entree gratis - aanvang 20:30 zaal open 19:30
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

notenkakers

In de ban van het songfestival
De redactie van de muzikale talkshow Notenkrakers, op woensdag 25 april in Paradox, heeft weer een zeer gevarieerd programma samengesteld. Presentatoren Marc en Paul Geerts ontvangen onder andere een ‘bronzen’ songfestivaldeelnemer, spreken met een ‘matchmaker’ die artiesten en fondsen met elkaar verbindt en duiken in de popgeschiedenis aan de hand van een bijzondere tentoonstelling. Aan het eind van de avond zoomt Notenkrakers’ eigen popdeskundige John van Uden zoals elk jaar weer in op het naderende Eurovisie Songfestival. En er is natuurlijk ook volop ruimte voor live muziek.

Kizzy
Met Kizzy heeft Notenkrakers voor het eerst een deelnemer aan het songfestival in huis. Het Caraïbische songfestival weliswaar, want daarin behaalde de in Rotterdam geboren zangeres in 1996 de derde plaats. Een glansrijke carrière was haar deel. Die strekt zich uit tot ver over de landsgrenzen van het Nederlands koninkrijk. Van 1998 tot 2009 woonde en werkte ze in Boston, waar ze optrad met onder meer Steven Tyler (Aerosmith) en Glenn Close. Zo’n tien jaar geleden kwam ze terug naar Nederland, waar ze regelmatig de schijnwerpers op zich gericht weet, als zangeres, maar ook als presentator, poëet en actrice. Afgelopen maanden maakte ook Tilburg uitgebreid kennis met dit fenomeen.

Matchmaker Max
Het VSB Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Fonds voor Cultuurparticipatie hebben jaarlijks miljoenen euro beschikbaar voor cultuur. Bij veel muzikanten is dat niet bekend. Daarom hebben de drie fondsen in acht middelgrote steden evenzoveel ‘Matchmakers’ aangesteld. De bedoeling is dat zij de artiesten en fondsen met elkaar in contact gaan brengen. Matchmaker in Tilburg is Max de Beijer, bekend als onder meer manager van het Tilburgse hiphop duo Gil & Megas. Daarnaast is hij sinds oktober 2017 programmeur van de Hall of Fame. Wat kan hij als Matchmaker betekenen voor de regionale popscene van Tilburg? Hij vertelt het tijdens Notenkrakers.

Diablos Innocentos
De liefhebber heeft er even op moeten wachten, maar twintig jaar na het titelloze debuut heeft Diablos Innocentos dan toch een opvolger uitgebracht: We Are So Alone. Niet dat frontman Gerton Govers in de tussentijd heeft stilgezeten. Zo maakte hij platen met The Light Brigade en is er onder de naam Checkerboard Souls een samenwerking met Hind Hakki. Maar de band Diablos Innocentos leek verdwenen. Niet dus. Het trio met de wortels in West-Brabant pakt de draad op waar het die in 1998 liet liggen. En om dat extra te benadrukken, staat het drietal in Notenkrakers om live wat nummers van de nieuwe plaat te spelen. Een paar vragen stellen kan dan natuurlijk ook geen kwaad…

Tentoonstelling Tijdreiziger
Albert Wammes schreef het boek Tijdreiziger, over de audiovisuele loopbaan van zijn jeugdheld Floris Kolvenbach. Het betreft een rijk geïllustreerd verhaal vol met anekdotes en bekende Nederlanders, zoals Johnny the Selfkikker, Simon Vinkenoog, Herman Brood, Anita Meijer en Marion Bloem. Naar aanleiding van dat boek is ook een tentoonstelling ingericht, die van 3 tot en met 30 mei neerstrijkt in de bibliotheek aan het Koningsplein. Vijftig jaar moderne muziekgeschiedenis is er te zien en te horen: naast platenhoezen en krantenartikelen zijn er bijzondere posters van de eerste popfestivals waar de underground rockband van Kolvenbach, The Dream, heeft opgetreden. Ook kunnen er ‘tijdreizen’ gemaakt worden met een tijdmachine – een audiovisuele filmcollectie – die je voert van Hammondorgel naar wahwah-pedaal, synthesizers, computers en dansproducties met robots. Duik terug in de zeventiger jaren, toen het allemaal begon en The Dream het podium deelde met o.a. Fleetwood Mac, Humble Pie, David Bowie, Steppenwolf, The Pretty Things, Cat Stevens, Black Sabbath, Dr. John en Pink Floyd. Op het podium van Notenkrakers kun je hier alvast een voorproefje van krijgen.

Songfestival
En ten slotte: in het vaste programmaonderdeel Muzikaal Multimediaal Minicollege neemt John van Uden, zoals het publiek in de april-editie van hem gewend is, alle kanshebbers, rariteiten en gegarandeerde losers van het Eurovisie Songfestival onder de loep. Voorgaande jaren pikte hij er ook regelmatig de latere winnaar uit. Gaat hem dat dit jaar opnieuw lukken?

Notenkrakers vindt plaats op woensdag 25 april in muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Het programma begint om 20.30 uur (deuren open: 19.30 uur) en de entree is gratis. Meer informatie op de Notenkrakers-Facebookpagina: www.facebook.com/notenkrakerstilburg. De organisatie is in handen van cultureel organisatiebureau EefEvents.

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply