Eric Ross (USA) -Theremin Summit ft. Lydia Kavina (RU), Electric Storks ft. Wilco Botermans & duo Thorwald Jørgensen / Renske de Leuw (harp)

Eric Ross (USA) -Theremin Summit ft. Lydia Kavina (RU), Electric Storks ft. Wilco Botermans & duo Thorwald Jørgensen / Renske de Leuw (harp)

za 7 mei 2016 - gratis entree - entree €10.00 - €13.00 - aanvang 20:30 zaal 19:30
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

Leon Theremin

Een Theremin is een instrument wat je bespeeld zonder het aan te raken. Ideaal dus voor mensen met smetvrees! De theremin is een elektronische klankbron. De speler beweegt zijn handen rond twee antennes en beïnvloedt daarmee toonhoogte en volume. De theremin bestaat al bijna 100 jaar en is het oudste elektronische muziekinstrument wat nog steeds wordt bespeeld. Hoewel maar weinig mensen een theremin in het echt hebben gezien, kent bijna iedereen het geluid. Het instrument werd veel gebruikt in griezelfilms en is zeer aanwezig in het nummer Good Vibrations van de Beach Boys. Op deze Theremin Summit zullen 4 wereldberoemde thereministen aantreden en is Paradox voor één dag het epicentrum van het Theremin universum.

Eric Ross
Eric Ross is initiator van deze Summit. Deze Amerikaanse componist en avant-garde muzikant is woonachtig in New York. Hij geniet wereldwijd faam als een van de leidende figuren binnen de wereld van de improvisatiemuziek en als een van de pioniers van de Theremin-muziek. Hij is een van de sleutelfiguren in de hedendaagse elektronische muziek.

Vanaf de jaren 70 heeft hij meer dan 20 jaar zijn eigen Eric Ross Ensemble gehad. Diverse musici hebben hierin plaatsgehad zoals de jazzmusici John Abercrombie, Larry Coryell, Andrew Cyrille, Oliver Lake, en de nieuwe-muziekvirtuozen Robert Dick, Lydia Kavina, Youseff Yancy. Hij heeft ook samen gespeeld met de blueslegenden Champion Jack Dupree, Lonnie Brooks, Sonny Terry en Brownie McGhee.

Ross speelde op het Newport Jazz Festival, Toronto en Ottawa Jazz Festivalsen op het Holland Festival. Ross was bevriend met Robert Moog, de uitvinder van de synthesizer, en met Clara Rockmore, een virtuoos op theremin. Léon Theremin en Eric Ross hebben voor elkaar gespeeld op de theremin toen de naamgever van het gelijknamige instrument in New York was.

Lydia Kavina
Tot onze grote vreugde is Lydia Kavina er ook bij. Zij is voor de tweede keer in Paradox. Lydia Kavina, familielid van professor Leon Theremin (de uitvinder en naamgever van het instrument), behoort tot de bekendste bespelers van het instrument. Al vanaf jonge leeftijd geeft ze regelmatig concerten over bijna de hele wereld en is te horen op verscheidene CD’s, videos en films. Ze studeerde Summa Cum Laude af aan het Tschaikovsky Conservatorium in Moskou en zowel Thorwald Jørgensen als Wilco Botermans kregen les van haar.

Thorwald Jørgensen & Renske de Leuw (harp)
Na de middelbare school studeerde hij slagwerk aan het Conservatorium van Utrecht en Tilburg. Hij studeerde af bij Arnold Marinissen als Uitvoerend Musicus. De Theremin vormde een logisch vervolg op slagwerk. Dit instrument vereist immers net als slagwerk ook een goede afzonderlijke coördinatie van de linker- en rechterhand.

Thorwald Jørgensen (theremin) neemt Renske de Leuw (harp) mee. Dat theremin elkaar als harp aanvullen bleek toen zij in 2012 voor het eerst samen een concert gaven. Zij hebben als duo al diverse hoogtepunten achter de rug. Zo speelden zij.voor de Russische ambassade tijdens het Nederland-Rusland jaar en tijdens de ‘Nach van Bach’ op Festival Classique. Zij laten in hun composities horen welke grote rijkdom aan klanken hun instrumenten in zich dragen.

Wilco Botermans
Wilco Botermans is thereminist en componist. Al in 1997 koos Wilco voor dit instrument en verbleef een half jaar in Moskou om te studeren bij Lydia Kavina, waarmee hij regelmatig samenwerkt. Behalve met klassiek spel en interpretatie houdt Wilco zich bezig met diverse andere muziekstijlen. Zijn specialisme is de combinatie van theremin, effecten en computers. Wilco Botermans geeft vooral op dit gebied wereldwijd workshops en optredens, onder andere in samenwerking met Moog Music. Hij komt naar de Summit met Electric Storks een duo waarin Wilco Botermans op theremin & Moogerfoogers en Gene Carl op keyboard, piano en e-autoharp

Al deze musici zijn autoriteiten op dit instrument. Een uniek concert op dit bijzondere instrument. Wij zijn niet vies van wat psychedelica en deze heren gelukkig ook niet. Geen meezingliedjes dus maar fraaie klanktapijten. De kans is aanwezig dat u na het horen van deze klanken helemaal in de ban raakt van de theremin.

 

 

Voorverkoop van dit concert is niet meer mogelijk. Incidenteel komen er op de avond nog kaarten retour. Deze zijn dan weer beschikbaar voor verkoop

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply