rootZclub: NO blues album presentatie: Oh Yeah Habibi

rootZclub: NO blues album presentatie: Oh Yeah Habibi

za 31 okt 2015 - gratis entree - entree €8.00 - €10.00 - aanvang 20:30 zaal 19:30
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

No Blues foto door Kees Martens

Oh Yeah Habibi: tienjarig topteam tackelt actualiteit

Wie het woord ‘arabicana’ opzoekt, belandt bij de gelijknamige muziekstijl en de uitvinder ervan: NO blues. Zelfs na tien jaar is de band met zijn broeierige mix van Oriëntaalse roots en americana nog steeds uniek in de wereld. Ook op het nieuwste album Oh Yeah Habibi slaat NO blues een brug tussen oost en west, en vloeien Maas, Jordaan, Nijl, Rijn en Mississippi samen tot één meanderende muziekdelta.

Ondanks het tienjarig bestaan van de band bezit het nieuwe album Oh Yeah Habibi de directheid van een debuutplaat. Ud-speler Haytham Safia: “Qua vorm gaan we terug naar de pure klank van gitaar, ud, contrabas en percussie.” Anders dan op de vorige vijf albums kiest NO blues er nu ook voor om in te haken op de actualiteit. Zo refereren nummers als Exodus en World Keeps On Turning aan het vluchtelingenprobleem en Two Trains en Gods Move aan religieuze thema’s. “We merkten hoe na de aanslag op Charlie Hebdo onze muziek op het podium een andere energie meekreeg,” aldus bassist Anne-Maarten van Heuvelen. “We waren muzikaal gezien al een politiek statement, maar willen dat nu ook tekstueel opvolgen. We zijn nooit een politieke band geweest, maar zijn ook geen wegkijkers.”

Op Oh Yeah Habibi tackelt NO blues dus de actualiteit, maar blijft de onvolprezen Arabicana van het tienjarig topteam centraal staan. In twaalf tracks overstijgt de band zichzelf op dit nieuwe album in een muzikale omhelzing van oost en west.

Oh Yeah Habibi releasetour
08 okt ‘15 Deventer Schouwburg – 16 okt ‘15 Middelburg Theater de Wegwijzer – 30 okt ‘15 Utrecht Rasa – 31 okt ‘15 Tilburg Paradox – 29 nov ‘15 Amsterdam Paradiso – TBA ’15 Nijmegen Lux – 22 jan ‘16 Amen De Amer – 29 feb ‘16 Eindhoven Frits Philips – 12 mrt ‘16 Goes Razzmatazz – 02 apr 16 Franeker Theater De Koornbeurs – 27 apr ’16 Jordanië Amman

NO blues in de media
“Een westers hart en Arabisch Afrikaanse ziel” – VPRO’s 3voor12

“Das musikalische abenteuer, stilistische experiment, das Aussergewöhnliche und unerwartete” – DonauKurier

“Wereldmuziek op wereldniveau” – Platomania

“Une resultat magnifique” – Presse Haute-Vienne

“Muziku v úchvatný dialog kultur” – Lidove Noviny

“Music at a constant high level” – New Folk Sounds

NO blues: Ad van Meurs zang gitaar, Haytham Safia zang u’d, Osama Maleegi percussie, Anne-Maarten van Heuvelen zang bas, Ankie Keultjes zang synthesizer.

In 2004 nodigt artistiek leider Rob Kramer van productiehuis Oost-Nederland drie snaarvirtuozen uit voor een driedaagse sessie die moet resulteren in een gezamenlijk concert. Uit de spontaan ontwikkelde synergie tussen Anne-Maarten van Heuvelen (bas), Ad van Meurs (gitaar) en Haytham Safia (u’d – Arabische luit) rollen nadien een hoop optredens plus vier NO blues-albums. Weidse Arabische toonladders vermengen zich spontaan met strakke bluesschema’s. Vanaf 2007 wordt NO blues met de komst van percussionist Osama Maleegi een kwartet. Ondertussen veroveren ze ook buiten Nederland de podia in Frankrijk, Griekenland, Mexico dan wel de ether in vele Arabische landen.

Arabicana
Het lemma ‘arabicana’ vind je in geen enkele muziekencyclopedie, tenzij in combinatie met de groep NO blues. Want wat ooit begon als een terloops experiment ontpopte zich tot een volslagen nieuwe muziekstijl. Ze noemden het zelf arabicana, als aanduiding voor hun unieke mix van americana (folk, blues, country) en Arabische muziek.

Discografie NO blues: Farewell Shalabiye (2005), Ya Dunya (2007), Lumen (2009), Hela Hela (2010), Kind of NO blues (2013), Oh Yeah Habibi (2015)

Website: www.NOblues.nl

 

Voorverkoop van dit concert is niet meer mogelijk. Incidenteel komen er op de avond nog kaarten retour. Deze zijn dan weer beschikbaar voor verkoop

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply