Do 21 november – Paradox 20.00 uur - Zin en onzin over dierentalen - Gastsprekers zijn Prof.dr. Leonie Cornips, Universiteit Maastricht en Dr. Marjo van Koppen (hoogleraar variatielinguistiek van het Nederlands bij het departement Talen, Literatuur en Communicatie en de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur in Utrecht), die het over katten gaat hebben.
Wat zegt een koe? Boe! Het is een van de eerste vragen die een peuter kan beantwoorden. Maar als je goed luistert, zegt een koe veel meer. En dat is precies wat prof.dr. Leonie Cornips (Universiteit Maastricht) deed. Ze observeerde vanaf de zomer van 2018 vele uren lang in ongeveer twaalf verschillende melkveehouderijen, het koeienrusthuis De Leemweg en een kleine kudde die dag en nacht buiten loopt (met een schuilhut).
Tijdens dit Science Café laat Cornips zien hoe een koe een andere koe erkent en hoe zij een mens (h)erkent en een beurtwisseling in de interactie met een mens vormgeeft. Ook laat ze zien hoe een koe herhaaldelijk om hulp vraagt als de melkveehouder voordoet dat hij haar niet begrijpt, en hoe zij juist de verzorgers zodanig begrijpt dat zij haar verzoek aan de verzorgers vocaal en lichamelijk afstemt. Dit betekent dat een koe leert hoe ze met haar verzorgers kan interacteren.
Katten- en koeientaal
Dr. Marjo van Koppen vraagt zich af of katten en koeien een eigen taal hebben. Katten miauwen en koeien loeien als ze honger hebben, maar houdt het daar dan op? Anders dan mensen lijken dieren geen klanken te combineren tot woorden en zinnen. Toch communiceren katten en koeien zeker wel: katten wijzen waar hun etensbakje staat, en kalveren duiden met hun neus naar een lege emmer. Ook onderling hebben ze hun eigen manieren van communiceren. Als taalkundigen zijn we benieuwd naar hoe die niet-menselijke communicatie precies werkt. Kunnen we dit echt taal of grammatica noemen? Dat is een lastige vraag. Wat we wél kunnen doen, is met een taalkundige blik kijken naar de communicatie van katten en koeien. In deze presentatie onderzoeken we of er iets van een grammatica te ontdekken valt in hun manier van communiceren. We laten zien hoe katten en koeien aanwijzen, een interactie openen met mensen, en duidelijk maken wat ze bedoelen. Kom luisteren en kijken en ontdek de fascinerende werelden die we door communicatie delen met dieren!
Zoals altijd zal WiWa de avond openen met een toepasselijk zelfgeschreven nummer. Journalist Ward Deckers leidt de avond in goede banen en zal uw vragen voorleggen aan de spreker. De avond zal muzikaal omlijst worden door zangeres Janneke Teijen met gitarist Walter Stadhouders. Muziek van het duo is te beluisteren op ticketlink
Tickets
Kaartjes zijn verkrijgbaar via de Paradox-website en aan de deur. Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Stuur hiervoor een e-mail naar mailto:[email protected]. Dit evenement telt voor studenten van Tilburg University mee voor het Studium Generale-certificaat.