Bedrijven zoals Amazon, Meta, Microsoft, Alphabet en Apple zijn niet alleen goede dienstverleners en economische superspelers. Big Tech heeft ook invloed op onze democratische rechtsstaat. Hoe uit zich die macht? En hoe problematisch is dat?
State-like powers
De grote techbedrijven vervullen voor ons essentiële diensten en behartigen ook onze publieke belangen. Maar zonder publieke verantwoording reguleren ze het digitale verkeer en beïnvloeden ze maatschappelijke discussies. In hoeverre en op welke manieren verleggen Big Tech-bedrijven grenzen van publieke macht en nemen zij steeds meer de rol van staatsinstellingen over?
Digitaal feodalisme
Vanwege de toenemende afhankelijkheidsrelatie tussen burgers en technologiebedrijven waarschuwt Reijer Passchier voor ‘digitaal feodalisme’. Big Tech geeft toegang tot digitale infrastructuur in ruil voor gebruikersdata, waarbij ze steeds meer controle krijgen over wat mensen zien, doen en zeggen. In plaats van het publieke belang te dienen, richten ze zich primair op winstmaximalisatie, wat de machtsbalans tussen burger en overheid verstoort.
Hoe voorkomen we dat private machten de kernprincipes van de democratische rechtsstaat ondermijnen?
Sprekers
Reijer Passchier is hoogleraar Digitalisering en de democratische rechtsstaat aan de Open Universiteit, en universitair docent Staats- en bestuursrecht aan Universiteit Leiden. Zijn boek ‘De vloek van Big Tech’ verschijnt dit najaar. Een coreferent wordt nader bekend gemaakt. Zie laatste informatie op www.tilburguniversity.edu/studiumgenerale. Na de lezingen is er volop gelegenheid tot vragen.
Entree standaard 3 euro. Studenten gratis op vertoon van studentenkaart. Studenten kunnen via het e-mailadres: [email protected] een ticket reserveren.
Het SG-Café (voorheen SG-Hartslagcafé) is een initiatief van het Studium Generale (SG) van Tilburg University en brengt maatschappelijke ontwikkelingen ter sprake. Voor studenten kan dit programma meetellen voor het Studium Generale-certificaat. Foto © ANP