Vanwege de lockdown is dit evenement niet fysiek bj te wonen, maar wel gratis via een live online via YouTube. DJ vind de link van de livestream hier.
Het coronavirus is als een storm. Niet alleen tast het organen in een ziek lichaam aan; in een maatschappelijk betekenis vaagt het ook onze waarden en idealen weg, aldus filosoof René ten Bos. In gesprek met Wim Dubbink en Wim van de Donk gaan we deze avond op zoek naar een aantal van de meest fundamentele discussies waartoe de coronastorm ons dwingt.
Filosofisch alfabet
Om het unieke karakter van deze crisis in te zien is het volgens René ten Bos bovenal nodig los te komen van het eigen gelijk. We struikelen haast over de stokpaardjes van het oude denken. Met zijn boek ‘De Coronastorm – hoe een virus ons verstand wegvaagde’ geeft hij via een alfabet een eerste aanzet tot een nieuw denken. Op een simpele manier vinden de verzamelde kennis en de veelzijdigheid aan invalshoeken er hun plek en kan het je, indachtig Voltaire, zowel amuseren als ergeren. Vanavond zal Ten Bos enkele kernen eruit lichten en zijn zich vorderende denken delen.
Van A tot Z
In het boek van Ten Bos lezen we onder meer over de rol van wetenschap, de overheid en het individu. Over angst, preventie, noodtoestanden, mondkapjes en wattenstaafjes. De angst voor een nieuw fascisme – een fascisme zonder fascisten – druipt van iedere pagina. Maar hiertegenover staat ook veel humor. Galgenhumor misschien, maar wie in vitale tijden niet durft te lachen mist kansen op hoop, intimiteit en troost.
Uiteindelijk komt het neer op de vraag: in wat voor soort samenleving willen we leven?
Met:
René ten Bos, hoogleraar filosofie, Radboud Universiteit Nijmegen
Wim Dubbink, hoogleraar ethiek van bedrijf en organisatie, Tilburg University
Wim van de Donk, bestuurskundige, rector magnificus en voorzitter College van Bestuur, Tilburg University
---
Deze avond wordt georganiseerd door Studium Generale, Tilburg University.
* Voor studenten kan dit programma meetellen voor het SG-certificaat.