Niet-gelovige collega Thijs Borsten werkt met talloze muzikanten van over de hele wereld samen en in de verhalen over hun persoonlijke en muzikale leven komt religie op verschillende manieren naar voren als inspiratiebron. Thijs, Jeroen en Erns Daniel Smid gaan in deze geloof, hoop- en liefdevolle ontmoeting op zoek naar welke rol religie in hun leven en hun werk speelt. Met muziek en persoonlijke verhalen.
Als je het geloof van je jeugd allang achter je hebt gelaten, beïnvloedt het dan alsnog je levenspad? En waarom gaat iemand zonder religieuze opvoeding soms toch graag naar de kerk? Jazztrompettist en zanger Jeroen Zijlstra en bariton Ernst Daniel Smid hebben beiden een interessante relatie met het christelijke geloof die ook in hun persoonlijk leven en hun muzikale carrière doorklinkt. Samen met pianist en gastheer Thijs Borsten gaan ze in deze geloof, hoop- en liefdevolle voorstelling op zoek naar welke rol religie in hun leven en hun werk speelt.
Jeroen Zijlstra
Jeroen Zijlstra komt uit een strikt seculier gezin uit het West-Friese Opsterland. Zijn grootouders waren humanisten en communisten. Zijn vader was het hoofd van de openbare school in het dorp. Terwijl veel jongeren de kerk uit stormden, liep Zijlstra de kerk naast zijn huis binnen waar een oecumenisch centrum was gekomen. Hij zong daar in een koor met gelovige en niet-gelovige mensen en schreef op verzoek van de organist teksten. Thuis kreeg hij weinig houvast mee. Bij de buren, in de kerk, vond hij dat wel. En dat is zo gebleven. Hij werd visser en muzikant en als echtgenoot van een dominee is de niet-gelovige Zijlstra nooit ver verwijderd van de kerk. Jeroen is ook componist en tekstschrijver en won in 2007 de Annie MG Schmidt prijs. Religie en de kerk kom regelmatig langs in zijn liedjes.
Ernst Daniel Smid
Bariton Ernst Daniel Smid groeide op in een Nederlands Hervormd gezin in Enschede maar ging later twijfelen en worstelt naar eigen zeggen altijd nog met het geloof. Veel van de klassieke muziek die hij heeft gezongen had een christelijke inhoud. Bach bijvoorbeeld, Smid: “God heef mazzel gehad met Bach. Geen enkele compositie draagt zo bij aan nadenken over het geloof als de Mattheüs Passion.” Later zong hij liever opera, had genoeg van barok en wilde repertoire met meer gevoel zingen. Inmiddels zingt hij heel veel verschillende muziek. Gefascineerd door het geloof en hoe dat ons leven beïnvloed heeft hij programma’s voor de EO gemaakt over religie in Nederland. Ernst Daniel Smid zingt naast opera in zijn optredens regelmatig religieus geïnspireerde of anderszins spiritueel getinte liederen en Nederlandse luisterliedjes.
Ernst Daniel Smid zang tekst, Jeroen Zijlstra zang trompet tekst
Jeroen Zijlstra website Jeroen
Ernst Daniel Smid website Ernst Daniel
Thijs Borsten website Thijs