Tilburg University – Hartslagcafé: Macht & Verbeelding m.m.v. Femke Halsema & Odile Heynders

Tilburg University – Hartslagcafé: Macht & Verbeelding m.m.v. Femke Halsema & Odile Heynders

actualiteit, infotainment do 12 apr 2018 - gratis entree - entree €3.00 - aanvang 20:00 zaal open 19:30 uur
Zet in je eigen agenda: Google - iCal / Outlook

Femke Halsema

Femke Halsema onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praktijk. Met een reactie van literatuurwetenschapper Odile Heynders. De entree voor deze avond bedraagt, deze keer ook voor studenten, slechts € 3,00.

De afgelopen decennia is utopisme in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen terechtgekomen. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug in de intellectuele randen van de politiek. Gedijt de democratie op intellectuele en artistieke verbeelding zoals de revolutionaire jongeren in de jaren zestig dachten? Maar rechtvaardigen intellectuelen daarmee niet, zoals Frits Bolkestein ooit schreef, gevaarlijke politieke ideeën? Of wordt moderne politiek door de weerzin tegen verbeelding juist hol, technocratisch en repressief?

In het kader van de Maand van de Filosofie schreef Femke Halsema hierover het essay ‘Macht en Verbeelding’ (verkrijgbaar op deze avond, voor € 5). Zij onderzoekt daarin of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis. Halsema spreekt en gaat in gesprek met literatuurwetenschapper Odile Heynders en het publiek. Presentatie is in handen van Nathan de Groot

Femke Halsema gaat in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Zij onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis.

FEMKE HALSEMA
Femke Halsema is publicist, programmamaker en bestuurder. Van 1998 tot 2011 was zij Tweede Kamerlid. Sindsdien was zij bijzonder hoogleraar in Tilburg en Utrecht en leidde zij twee overheidscommissies.

Zij maakte een documentaireserie over de positie van vrouwen in de Islam, bedacht een politieke dramaserie en schreef voor De Volkskrant en De correspondent. Nu werkt zij o.a. aan een documentaireserie over terreur en aan haar eerste roman. Zij is daarnaast voorzitter van resp. de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de WeekbladPersGroep en het Aidsfonds. Zij schreef ‘Nergensland’ (2017), ‘Pluche’ (2016), ‘David en Goliath 2.0’ (Oratie Utrecht, 2012), ‘Zoeken naar vrijheid’ (2010) & ‘Geluk’ (2008).

ODILE HEYNDERS
Odile Heynders is hoogleraar vergelijkende literatuur en hoofd van de afdeling Cultuurwetenschappen aan Tilburg University. Recentelijk publiceerde ze het boek ‘Writers as Public Intellectuals, Literature, Democracy, Celebrity’ (2016). Haar huidige onderzoek gaat over ervaringen met migratie in de literatuur en over vrouwelijke denkers en activisten.

Dag van de Filosofie
‘Verbeelding aan de Macht’ is het thema van de Maand van de Filosofie. Het departement filosofie van Tilburg University organiseert in dit kader de jaarlijkse Dag van de Filosofie, op zaterdag 21 april in Cinecitta. Te gast zijn o.a. Joris Luyendijk, René ten Bos, Awee Prins en tal van ‘Tilburgse’ coryfeeën. Zie voor meer informatie en tickets www.dagvandefilosofie.nl

 

 

Voorverkoop van dit concert is niet meer mogelijk. Incidenteel komen er op de avond nog kaarten retour. Deze zijn dan weer beschikbaar voor verkoop

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply